Alma lekvár (laktózmentes, gluténmentes, vegán)
 
Előkészítési idő
Főzési idő
Teljes idő
 
Az ősz legfinomabb lekvárja! Megéri a befektetett időt!
Szerző:
Recept típusa: lekvár
Konyha: vegán
Adag/mennyiség: 3 liter
Hozzávalók
  • 4000 g alma
  • 500 g nádcukor
  • 40 g pektin
  • 2 evőkanál citromsav
  • 1 teáskanál fahéj
Elkészítés
  1. Az almákat mossuk meg, magozzuk ki és hámozzuk meg. Vágjuk falatnyi kockákra.
  2. Tegyük egy nagy lábasba az almát a nádcukorral, pektinnel, citromsavval és fahéjjal. Takarék lángon kezdjük el főzni, közben alkalmanként egy nagy fakanállal keverjük át.
  3. Kb. 10 perc után kezd levet ereszteni, olvadni kezd a cukor, ekkor különösen figyeljünk a keverésre, hogy ne égjen le (ha jó lábasunk van, ez nem történik meg).
  4. Közben fertőtlenítsünk ki az üvegeket, a tetejüket és hagyjuk megszáradni.
  5. -50 perc után lekvárrá főtt az alma.
  6. A.) Ha így hagyjuk, akkor töltsük az üvegekbe, csavarjuk rájuk a fedőt, fordítsuk fejjel lefelé 4-5 percre, majd fordítsuk vissza. Tegyük meleg dunsztba (én egy ládába teszem az üvegeket és jó sok pokróccal takarom be) és hagyjuk kihűlni 48 óra alatt. Kamrában, hűvös helyen tartsuk. Ha felbontunk egy üveget, akkor hűtőben tároljuk.
  7. B.) Ha simára turmixoljuk, két opciónk van. Ha üvegtartályos a turmixunk, akkor még melegen leturmixolhatjuk adagokban és üvegekbe tölthetjük a folyékony lekvárt. Ha műanyag tartályos a turmixunk, akkor forrón ne tegyük bele a lekvárt, hanem várjuk meg, amíg kicsit kihűl. Ekkor turmixoljuk simára, öntsük vissza a lábasba és forraljunk rajta még egyet. Így melegen töltsük üvegekbe és járjunk el az A.) pontban leírtak szerint.
Jegyzetek
A nádcukor mennyiségét csökkenthetjük (350-400 grammra), ha édesek az almák.
Recipe by Zizi kalandjai - Valódi ételek, valódi történetek at https://www.zizikalandjai.com/2021/10/alma-lekvar-laktozmentes-glutenmentes-vegan.html